San Analyse Test-ID: DEMO1 08 august 2012


Land:Deutschland
Kjønn: Mann
Alder: 55
Bruker San Omega-3 Total? Nei
Bruker et annet omega-3 kosttilskudd? Nei
Gjentagelsestest? Nei
An error has occurred. An error has occurred.
An Unexpected Error Has Occurred. The site administrators have been notified.

Omega-6/3-forholdet


1,0
2,5
6,0
Din verdi
Verdi modellperson*
2,40
 
Beregning av måltall: Forholdet mellom omega-6-fettsyren AA (arachidonsyre) og omega-3-fettsyren EPA.
An error has occurred. An error has occurred.
An Unexpected Error Has Occurred. The site administrators have been notified.

Individuell kostholdsvurdering


Din blodmåling viser en uønsket høy dominans av omega-6-fettsyren AA (arachidonsyre) i forhold til omega-3-fettsyren EPA. Et omega-6/3-forhold mellom 1:1 og 2,5:1 anses som gunstig.

For å oppnå en gunstig omega-6/3-forhold anbefales endring av kostholdet som inkludere en eller flere av de følgende rådene:
  • Øke inntaket av marine fettsyrer fra fet fisk.
  • Senke konsumet av ferdigmat og andre matvarer som direkte eller indirekte har et høyt innhold av omega-6 rike planteoljer (spesielt solsikke, soya og maiskjerne).
  • Starte med, eller øke dosen av, omega-3 kosttilskudd.
An Unexpected Error Has Occurred. The site administrators have been notified.
* Modellpersonen gjengir gjennomsnittet av utvalgte "sunne" blodprøveverdier. Datagrunnlaget utgjør 2.000 blodprøver. Hensikten med modellpersonen er å tilby et referansegrunnlag for analyse ogtolkning av individuelle blodprøver. Hensikten er ikke å gi objektive riktige verdier.

Faglig bakgrunn


Forholdet mellom omega-6-fettsyrene AA (arakidonsyre) og omega-3-fettsyren EPA defineres som omega-6/3-forholdet og gir en indikator for betennelsesnivået i kroppen. Grunnen er at AA og EPA danner lokale hormoner såkalte eikosanoider som medvirker ved betennelsesprosesser i kroppen:

    • Såkalte serie-2-eikosanoider (fra AA) starter immunresponsen til de hvite blodlegemene, dvs. pådriver inflammasjon eller ”stille betennelser”.
    • Såkalte serie-3-eikosanoider (fra EPA) stopper immunresponsen til de hvite blodlegemene, dvs. hemmer inflammasjonsprosesser eller ”stille betennelser”.

De overstående hormonene tilhører en undergruppe av eikosanoider som kalles prostaglandiner.

Våre gener og evolusjonære tilpasning indikerer at det ideelle forholdet bør ligge mellom 1:1 og 2,5:1.

Før jordbruksrevolusjonen som startet for omkring 10.000 år siden var ”normen” 1:1 mellom omega-6-fettsyrer og omega-3-fettsyrer i kosten. Dette forholdet ble endret drastisk med introduksjon av billige omega-6-rike kornsorter. I løpet av de siste 50-60 årene har omega-6-andelen økt kraftig som følge av overforbruk av planteoljer i halvfabrikata og ferdigmat, ikke minst fordi vi spiser alt for mye gatekjøkken- og kioskmat. I tillegg medfører bruk av kraftfôr – som ofte er soyabasert – at kjøttet fra båskyr og oppdrett avkyllinger mm, inneholder for mye omega-6-fettsyrer i forhold til omega-3-fettsyrer. Målinger viser at dagens vestlige kosthold i gjennomsnitt gir et forhold mellom omega-6-fettsyren AA og omega-3-fettsyren EPA på ca. 15:1.

Et så høyt forholdstall fremmer betennelser.

Studier og vitenskapelige artikler:

  1. Simopoulos AP. TheCenter for Genetics, Nutrition and Health, Washington, DC 2009